»

Tuesday, November 17, 2009

Καπνιστές και Νέα γρίπη

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ


Πρώην και νυν καπνιστές πρέπει να κάνουν σπιρομέτρηση και να εμβολιαστούν κατά της νέας γρίπης. Τη συμβουλή αυτή έδωσαν χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Κώστας Γουργουλιάνης και τα μέλη του συμβουλίου κ. Νίκος Τζανάκης και Επαμεινώνδας Κοσμάς και η κ. Σύλβια Ντουμίτρου, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι είναι εξαιρετικά μεγάλος ο κίνδυνος δυσάρεστων επιπλοκών από τη γρίπη για τους πάσχοντες από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Η διάγνωση της νόσου αποτελεί κίνηση πρώτης προτεραιότητας, καθώς μεγάλο μέρος των ασθενών δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, 500.000 έως 700.000 Ελληνες πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και από αυτούς οι μισοί σχεδόν δεν το γνωρίζουν. Το κάπνισμα αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου, ενώ τα συμπτώματά της είναι βήχας, πτύελα, δύσκολη αναπνοή στη μυϊκή προσπάθεια.

Οι κάτοικοι της Αττικής κινδυνεύουν περισσότερο, λόγω της έκθεσης στους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Εκτιμάται ότι κάθε Αθηναίος εισπνέει καθημερινά ρύπους, οι οποίοι αναλογούν στο κάπνισμα τριών έως τεσσάρων τσιγάρων ημερησίως. (Πόσο;;;)

Τα συμπτώματα εμφανίζονται ύπουλα και πολλοί από τους πάσχοντες τα θεωρούν λανθασμένα σαν μια φυσιολογική συνέπεια του καπνίσματος και της ηλικίας. Το παρήγορο είναι ότι όλο και περισσότεροι Ελληνες ευαισθητοποιούνται, όπως δείχνουν οι μελέτες.

Source: ΕΘΝΟΣ
Print Page

0 σχόλια: