Λοιπόν, η ιδέα ανήκει στον Αμερικανό Κάσεϊ Ρεντόν. Ο Κάσεϊ, θέλει να πάει στην ταξίδι στην Iceland, επειδή έτσι του την βάρεσε και που μέχρι να την ανακαλύψει στον χάρτη, ως χαζοχαρούμενο αμερικανάκι νόμιζε ότι ήταν κοκτέιλ από γρανίτα. Λεφτά έχει ίσα-ίσα για το εισιτήριο και για να πιει τον άμπακο για λίγες μέρες εκεί. Να είχα κανέναν εκεί…σκέφτεται. Του καρφώνεται η ιδέα, δεν χάνω και τίποτα σου λέει, μπαίνει στο site ενός πανεπιστημίου στο Ρέκιαβικ και μετά από λίγο hacking καταφέρνει και βρίσκει τα e-mails των φοιτητών. «Είμαι ο Κάσει από την Αμερική. Θέλω να επισκεφτώ την Ισλανδία και αναρωτιέμαι μήπως μπορείς να με φιλοξενήσεις.». Αυτά σε μέσες άκρες έλεγε το μήνυμα του. Ε, η ανταπόκριση ήταν τεράστια, ο Κάσει πήγε στο Ρεκιαβικ, τον φιλοξένησαν με μεγάλη χαρά, του έδειξαν και πώς να στέκεται ανάποδα στο χιόνι και χωρίς να το καταλάβει δημιούργησε το νέο αυτό κίνημα ας το πούμε, με σήμα…τον καναπέ. Αν το σκεφθείτε καλά ήδη το έχουμε κάνει μεταξύ μας. Πόσες φορές δεν κοιμηθήκατε στο σπίτι φίλου/φίλης στον καναπέ? Κάνατε couchsurfing χωρίς να το καταλάβετε! Και ας ήταν από Παγκράτι – Παπάγου. Λίγη τόλμη παραπάνω τώρα, ανοίγετε το σπίτι σας, την καρδιά σας και γνωρίζεις ανθρώπους, κουλτούρες, γίνεσαι πιο κοινωνικός, εμπιστεύεσαι και νιώθεις καλά. Περνάς καλά...
Μια βόλτα στο site (http://www.couchsurfing.com/) θα σε πείσει. Η αίσθηση της φιλοξενίας είναι παντού. Καταρχάς επιλέγεις χώρα. Στην λίστα με τα μέλη που εμφανίζονται βλέπεις τα πάντα: Φωτογραφίες, αναλυτικό προφίλ, ενδιαφέροντα, δραστηριότητες. Το ζητούμενο όπως καταλάβατε όλου αυτού του κινήματος δεν είναι απλά να προσφέρεις ένα κρεβάτι σε έναν ξένο αλλά να κάνετε παρέα, να του δείξεις την πόλη, τους φίλούς σου, την ζωή σου. Χωρίς να έχεις υποχρέωση, χωρίς δεσμεύσεις, έτσι όπως προσφέρθηκες να φιλοξενήσεις την μακρινή ξαδέρφη σου , που έχεις να δεις 10 χρόνια και που θα έρθει για λίγες μέρες στην Αθήνα. Οι διαχειριστές του site φροντίζουν να επαληθεύσουν τα στοιχεία του κάθε μέλους, το προφίλ του οποίου γίνεται ακόμα πιο «ασφαλές» από παλιότερα επίσημα μέλη που του δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης καθώς και από συστάσεις από ανθρώπους που τον έχουν φιλοξενήσει ή έχουν φιλοξενηθεί από αυτόν. Με λίγα λόγια, εσύ διαλέγεις σε ποιόν θα φιλοξενήσεις, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του, το γενικό προφίλ του. Το ίδιο ισχύει αν θέλεις να επισκεφτείς μια χώρα. Από αυτούς που απάντησαν και θέλουν να σε φιλοξενήσουν, διαλέγεις εσύ αυτόν με τον οποίο νομίζεις ότι θα ταιριάξεις καλύτερα. Υπάρχουν άτομα που φιλοξενούν μέχρι και 10 άτομα σπίτι τους, ταυτόχρονα! Χάος? Δεν νομίζω…απ’ότι διάβασα όλοι περνάνε καταπληκτικά.! Αν υπάρχει διάθεση…
Αξιοσημείωτο είναι ότι έχει δημιουργηθεί μια πολύ μεγάλη ομάδα ελληνοτουρκικής φιλίας (στα πλαίσια του ήδη μεγάλου Greece Group) που όλο και μεγαλώνει και που φιλοξενούν ο ένας τον άλλο. Πέρσι ένα ζευγάρι Τούρκων παντρεύτηκε στο ελληνοτουρκικό προξενείο από τα παιδιά που τους φιλοξένησαν. Γνωρίστηκαν κατά την διάρκεια της φιλοξενίας τους στη Αθήνα και η γαμήλια τούρτα ήταν σε σχήμα…καναπέ.
Λοιπόν, αρκετά με την καχυποψία, την πολύ σκέψη, το χρόνο που δεν θα έχεις και όλους αυτούς τους λόγους που ψάχνεις να βρεις για να μην το κάνεις. Απλά καν’το! Γιατί είμαι σίγουρος ότι ξέρεις ότι θα έχει πλάκα και ότι θα περάσεις καλά. Ακούς Μπάρλα? Πήρες και καινούργιο καναπέ…
Print Page
2 σχόλια:
Πάρα πολύ μου αρέσει η πληροφορία αυτή! Κ(σ)αναπές την!
Το καλύτερο θα ήταν να μπορείς να κάθεσαι στον καναπέ και μετά να σηκώνεται, να βγαίνει από την μπαλκονόπορτα, και ταξιδεύοντας πάνω απ΄τη γη...τσούπ, να προσγειώνεστε στη Ρώμη για ένα γρήγορο espressάκι. Με το τηλεκοντρόλ ακόμα στο χέρι εσύ...
Post a Comment